• Megbízhatóság

    30 éve a szakmában

  • Képzések

    Felkészítés a problémák megoldására

  • Minőségi szolgáltatások

    Megoldások az Ügyfeleink igényeire

Megérkezett az új FMEA kézikönyv!

Pár perce kaptuk a hírt, hogy kiadták az új AIAG & VDA FMEA Kézikönyvet, amely segítséget nyújt az autóipar beszállítói számára az FMEA tervezésében, ill. az FMEA és az FMEA folyamatok kiegészítésében.

Az új Kézikönyv meghatározza és leírja az FMEA elkészítéséhez szükséges lépéseket, eljárásokat és eszközöket. Előnye, hogy miután a két nagy autóipari csoport összehangolta az FMEA-val kapcsolatos követelményeit és elvárásait, lehetővé tette a beszállítóknak, hogy egy cégen belül egyféle FMEA eljárást alkalmazzanak.

Az AIAG & VDA FMEA Kézikönyv az FMEA 5. kiadása, a hibamód és -hatáselemzés útmutatója, amely előmozdítja a beszállítóknál a Design FMEA, a Process FMEA és az FMEA kiegészítését, a végtermék felügyeletét és a gépjármű által adott visszajelzéseket alkalmazását.

Az 5. kiadást az OEM-ek és a Tier 1 beszállítóik szakértőiből álló csapat fejlesztette ki az AIAG FMEA és a VDA FMEA módszertanából úgy, hogy beépítették a legjobb gyakorlatokat a korábbi két, különálló kötetből. Így egy harmonizált, strukturált módszertan jött létre.

Az új kiadás amellett, hogy megkönnyíti az FMEA készítési folyamat során a vevők igényeinek való megfelelést, jelentős változásokat is tartalmaz, pl. egy új folyamatot az FMEA készítéséhez, a 7 lépéses módszertant és az FMEA kiegészítéseként egy új fejezet foglalkozik a vezetés közben fellépő hibákkal (FMEA-MSR).

További fontos változtatások a következők:

• Megújították a súlyossági, előfordulási és felfedezhetőségi ponttáblázatokat.

• Bevezetésre került az Action Priority (AP) módszer és az RPN helyettesítésére szolgáló táblázat.

• A táblázatkezelőt használók számára új formanyomtatványok kerültek meghatározásra.

• A szoftverhasználók részére új szoftveres felületek kerültek kialakításra.

A hibamód- és hatáselemzés (FMEA) egy elemzési módszer, amelyet arra használnak, hogy a fejlesztő teamek vegyék figyelembe a lehetséges termék- és folyamat problémákat a termék- és folyamatfejlesztés minden fázisában.

Az FMEA során végzett egyik feladat a kockázatok értékelése. Fontos, hogy a termék és a folyamat tervezése, a funkciók áttekintése során felszínre kerüljön minden, a termék élettartama alatt bekövetkező lehetséges esemény, valamint ezek kockázata.

Az FMEA hatékonyságának egyik legfontosabb tényezője, hogy a lehetséges hibákat a bekövetkezés előtt kell feltárni. Ezért a legnagyobb haszon elérése érdekében az FMEA-t a termék vagy folyamat bevezetése előtt kell elvégezni. Az FMEA megfelelő elkészítésére és befejezésére szánt idő megtérül, mert a termék- és folyamatváltozások a legegyszerűbben és a legolcsóbb módon a fejlesztési fázisokban valósíthatók meg. Így lehet minimalizálni a későbbi problémák megjelenésének kockázatát.

Az FMEA-ból származó tevékenységek bevezetése csökkentheti vagy megszüntetheti azoknak a későbbi hibáknak az előfordulását, melyek csúszásokhoz, nem tervezett költségekhez vezethetnek. Ideális esetben a D-FMEA folyamatot a termékfejlesztési fázis elején kell indítani, míg a P-FMEA-t a berendezések és szerszámok megtervezése és beszerzése előtt. Az FMEA készítése végigkíséri a termék- és a gyártásfejlesztési folyamat minden szakaszát. Az FMEA élő dokumentum, naprakészen kell tartani és a problémamegoldás során kell felhasználni.

A fentieken kívül az új Kézikönyv sok más újdonságot is tartalmaz, amelyekről bővebben a BERTING képzésein hallhat. A BERTING képzéseiről a honlapunkon és a hírleveleinkből tájékozódhat.

Ajánlott képzéseink:

AIAG & VDA FMEA - az 5. kiadás újdonságai

Reverse FMEA

Keresés

Képzés

A szakterületeinken belül az ország egyik legszélesebb felnőttképzési kínálatával rendelkezünk. 

Tovább a képzéskeresőre...

Tanácsadás

Minőségirányítási vezetőknek ajánljuk, hogy minden elsőre jól sikerüljön, kevesebb legyen a reklamáció, a csúszás, a selejt és az utómunka.

Bővebben...

©BERTING CUP e-learning képzések

 Egyéni haladási ütem
 Testreszabott
 Gyakorlatorientált
 Letölthető tananyag
 Személyes kapcsolat az oktatóval

Részletes tájékoztató kérése

Jelentkezési lap az egyes képzéseknél található.

Hírek

Kedves Látogatónk! Weboldalunk sütiket használ. Részletek.